9. výroční oheň s.t.s. Usada

Na zimních ohních a trampských akcích všeobecně se mi líbí, že tam člověk většinou potká přesně ty lidi, který potkat chtěl, Strkání lyže do kopcea stejně tak i v lese samotném nezakopává o turistu či houbaře za každým stromem. Jednou z těch milých zimních akcí je třeba oheň (zejména) brněnské s.t.s. Usada.

Letos to byl oheň už devátý a ač byl konec února, kamarádů se tu sešlo poměrně dost – a z různých koutů republiky, nejen z Moravy, ale i z Čech přijela početná sestava.

V pátek byl připravený sál v hospodě v Kuničkách, kde se zpívalo, hrálo a povídalo dlouho do noci. Dokonce se mi zdálo, že ač fotografů se také sálem motalo požehnaně, kytary a jiné hudební nástroje hrály přesilovku, což zas takovým pravidlem nebývá.

Slavnostní zapálení ohněPosléze (a z přibývajícími hodinami nočními a ranními) se všechny tyhle činnosti přenesly na usadní flek Funibrouk v malebném údolí říčky Nešorky. A z toho klábosení, popíjení teplých nápojů a hřání se rukou nad ohněm se tak nějak plynule přešlo k odpoledním hrám – šťouchání lyže do kopce pomocí klacku (v určené trase a na čas, samozřejmě), házení bolasem na vodorovnou tyč (a když se to kol ní nezamotalo, žádný bodík z toho nekoukal) a v jojování na čas (po dvojicích, kdo tím vydrží kejvat déle, až se postupně ti úspěšnější probojují ke stupňům vítězů). Tehdy si mnozí jistě uvědomili, že jim hrátky s jojem nejdou už tak snadno jako v dětství... :-)

S večerním šerem se pak zažehla hranice a vesele se pokračovalo v zábavě. Kromě zpívání byla zařazena i poslední soutěž – stavba co nejvyššího sněhuláka na hranici šerifského kruhu během pěti Stavění sněhulákůminut. Soutěžícím tak nejenže žár ubíral postavený materiál, ale i chvatné stavění dokázalo způsobit pád sněhuláka i naděje na vítězství v posledních vteřinách... Na ty nejlepší potom čekaly hezké placky, na nich byli tentokrát zpodobněni usadníci a jejich kamarádi (a někteří si byli opravdu dost podobní, hezký to byl nápad).

Noc se pomalu přehoupla k ránu a s ránem přišla i obleva. Někteří, jež šli spát pozdě a již si tajících sněhů všimli, se stihli zařídit, jiní se ráno divili v jakémže bazénku to spí. Ale už to bylo vlastně jedno – byla neděle – a to stejně nezbývá nic jinýho než jet zas domů, ať bylo o víkendu hezky jak chtělo. A vono bylo opravdu hezky. :-)

Výroční oheň s.t.s. Usada

Fotogalerie z ohně:

Kawi: http://kawi.rajce.idnes.cz/9._vyrocni_ohen_s.t.s._Usada_22._-_24._unora_2013
Přebral: https://www.flickr.com/photos/prebral/sets/72157632846761101
Kapsa: http://www.michalkupsa.cz/galerie/9-vyrocni-potlach-sts-usada-131