Třetí ročník Šalinění v Brně (19. února 2010)

Rok se s rokem sešel a byl tu zase únor a s ním tradičně i Šalinění. Ročník to byl sice teprve třetí, zato závod samotný se odehrával již po šesté. Tato zdánlivá nesrovnalost v počtech byla způsobena tím, že v roce 2009 se konala dvě další Šalinění "nad počet" a vůbec první sehrání Šalinění, neveřejné, nese označení 0. ročník. Letoc navíc startovaly ve stejnou chvíli dva další závody, obdoby Šalinění, Lítačka v Praze a Lokalki v Ostravě.

Poslední dny před startem Šalinění to vypadalo čím dál veseleji. Že se nic nestíhalo, to nikoho moc nermoutilo, ale to, že den před hrou spadl server, kde máme stránky, to se jevilo jako vážnější problém. Sice se nám podařilo obnovit stránky jinde, ale přihlašování se rozjet nepodařilo. A tak nám nezbylo než sednout k e-mailu a mobilům a vysvětlovat Praze, Ostravě a našim brněnským závodníkům, že to prostě nejede. S napětím jsme tedy očekáváli věci příští a doufali, že aspoň někdo na start přijde.

A někdo přišel! Dokonce 26 lidí. Sice nám skoro polovička říkala, že nefungují stránky, ale neodradilo je to. Ale loni to bylo s účastí lepší, skoro dvakrát víc lidí, co už. Pak nám ještě zavolali z Prahy, že mají 13 lidí, a Ostrava hlásila 7, což na první ročníky není špatné.

Na zahájení nám také přišla opět média, tentokrát reportérka a kameraman z televize RTE, kameraman točící pro Českou televizi (reportáž ke shlédnutí zde) a pak zástupci nějakého internetového zpravodajství.

Pomalu se blížil start. Ještě před "ostrým" byl, stejně jako loni, "fingovaný" pro televizi. A pak už to přišlo naostro. 26 závodníků se rozuteklo všemi směry. Společně s nimi zmizeli i Stopař s Jauvajzem, kteří se rychle z organizátorů přeměnili na účastníky. My ostatní jsme se rozložili "jako bezdomovci" u našich stolů v nádražní hale a rozličnými způsoby si krátili čekání než závodníci zase přiběhnou.

Kolem tři čtvrtě na sedm se začali trousit první navrátivší se. Frekvence jejich příchodů rostla s blížící se sedmou hodinou a v 18:58 se strhla hotová lavina, která opadla v 19:01. Ještě jsme počkali na pár opozdilců a v 19:15 začali balit naše stanoviště, aniž bychom se závodníka Busáka dočkali. Z 26 startujících jich tedy závod dokončilo 25.

V klubovně jsme se pustili do vyhodnocování a jelikož závodníků nebylo mnoho a nás zase docela dost, práce šla rychle kupředu. Konečné výsledky byly překvapující. Nevyhrál to jao tradičně Revizor, skončil až čtrnáctý. Také samotná první desítka obsahovala nová jména. První místo obsadil s velkým náskokem závodník Mates, nováček na Šalinění, který nás udivil rychlými pěšími přesuny popsanými v jeho tabulce. Výkony se nám zdály nemožné, proto jsme mnohé z jeho tras měřili v mapě a počítali, za kolik minut to lze uběhnout.

Nedalo nám to a dokonce jsme vyrazili skoro o půlnoci na zastávku Červený písek (bonusovka) s úmyslem zjistit, zda lze odtud na Velkou Klajdovku (taky bonusovka) doběhnout za 14 minut. V závodech na dva kilometry a nějaký drobný zvátězil Čáp s časem 12:07 ("...ale v jedenácté minutě už jsem byl na křižovatce, to bych ten autobus stopnul..."), druhé a třetí místo obsadili Šmoula s Jauvajzem s časy pod patnáct minut (kteří však doběhli trochu jinam) a na krásném čtvrtém místě se doplazili se shodnými časem 20:05 Kawi s Tomášem Sedlákem. Tento pokus tedy dokázal, že je děsný náledí a tma, ale hlavně, že Mates je opravdu vítězem Šalinění. Gratulujeme!

Tečkou za tímto šaliněcím dnem bylo potom pozorování posunů v Maloměřicích, zpěvu nádražních světel a bílého sněhu mezi kolejnicemi a obzoru ztrácejícího se v mlze...

Díky Čápovi, Drobkovi, Jauvajzovi, Renči, Stopařovi a Šmoulovi za organizaci závodu a Ježkovi za fotografování. Více o Šalinění, pořadí závodníků, zajímavosti a fotogalerie na spjf.cz/salineni.

Odkazy na televizní reportáž a články

Šalinění inspiruje. Převzala ho Praha i Ostrava (upoutávka na závod v Brněnském deníku):
http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/salineni-inspiruje-prevzala-ho-praha-i-ostrava.html

Brno zažilo třetí ročník "Šalinění" (reportáž na ČT 24):
http://www.ct24.cz/regionalni/brno/81430-brno-zazilo-treti-rocnik-salineni/video/1

Šalinění: každá zastávka se počítá (Brněnský deník):
http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/salineni-kazda-zastavka-se-pocita20100220.html

Brnem proběhl třetí ročník Šalinění (BrNovinky.cz):
http://www.brnovinky.cz/relax-a-hobby-brno/brnem-probehl-treti-rocnik-salineni